30 Mart 2013 Cumartesi

ISPANAKLI KİŞ/TUZLU TART...

Biliyor musunuz ben 15 yaşına kadar hiç ıspanak yemedim. Zavallı annecim bana ıspanak yedirmek için ne diller dökerdi de ben yine de yemezdim. Sonra bir gün acıkmış bir halde okuldan eve geldiğimde evde sadece ıspanak yemeği vardı. O kadar açtım ki mecburiyetten yemeğe başladım. Yedikçe hoşuma gitmeye başladı hatta 2 tabak yemiştim o derece yani :))  O günden sonra görüntüsüne bakıp hiçbir yemeğe ön yargılı davranmayıp tadına bakıp karar verir oldum.
Hamuru daha önce yaptığımız kabaklı kişin hamuruyla birebir aynı. Sadece harcını ıspanaklı hazırlayıp pişirdim. Ispanaklı kiş bizde çok sevildi. Umarım sizlerde seversiniz....
Malzemelerimiz:
Hamuru için:
100 gr. margarin veya tereyağı (oda sıcaklığında iyice yumuşamış)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
yarım paket kabartma tozu
4-4,5 su bardağı un
1-1,5 tatlı kaşığı tuz
--------------------------------
500 gr ıspanak
2 yumurta
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 adet kuru soğan
1 su bardağı peynir
tuz,pul biber

Hazırlanışı:
İlk  önce tart kalıbımızı yarım tatlı kaşığı erittiğimiz margarinle fırça yardımı ile güzelce yağlıyoruz.
Buzdolabına  koyuyoruz.
Tart kalıbınız yoksa büyük boy yuvarlak borcamı kullanabilirsiniz.
Oda sıcaklığında yumuşamış margarinle bütün malzemeleri karıştırıp güzelce bir hamur elde ediyoruz.( ele yapışmayan yumuşak bir hamur olacak)
Tezgaha un serpip merdane yardımıyla hamuru kalıbımız büyüklüğünde yarım cm kalınlığında açıyoruz.
Güzelce kalıbımıza seriyoruz.
Tabanı çok fazla kabarmasın diye kürdan batırıp birkaç yerinden deliyoruz.
Ispanakları güzelce yıkayıp doğruyoruz.
Yarım çay bardağı sıvı yağ da yemeklik doğradığımız soğanlarımızı hafifi kavuruyoruz.
Üzerine doğradığımız ıspanakları ilave edip çok hafif karıştırıyoruz.
O kadar hafif ki ıspanaklar ölmeyecek. Suyunu süzüp karıştırma kabına alıyoruz.
Soğuduktan sonra üzerine ezdiğimiz peyniri ve 2 adet yumurtayı kırıyoruz.
Tuzunu ve pul biberini ilave edip karıştırıyoruz.
Kalıba serdiğimiz hamurun üzerine güzelce yayıyoruz.
180 derecede önceden ayarladığımız fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Ilık halde dilimleyip servis ediyoruz.

Afiyet olsun. Sevgiler ...

6 yorum:

  1. ellerine sağlık bugün misafirlerim vardı bende ıspanaklı kiş diye yola çıktım ama el açması kol bereği yaptım yarın fırsat bulursam resim ve tairfleri ekleyeceğim

    YanıtlaSil
  2. nefis görünüyor eline sağlık
    ben de karnabaharı yemezdim senin gibi
    şimdi aynı sorunları kızlarımla yaşıyorum malesef
    afiyet olsun
    kal sağlıcakla...

    YanıtlaSil
  3. elinize sa[lik evet her seyde on yargili olmamamiz lazim ama bazen yapiyoruz

    YanıtlaSil
  4. Istah açici duruyor,ellerine saglik olsun canim.
    Daha once hiç kiş denemem olmadi,en kisa zamanda deneyecegim bakalim,
    ama biz ispanagi hep çok sevdik :)))

    YanıtlaSil
  5. BÖYLE BİR LEZZETTEN VE FAYDALARINDAN MAHRUM KALMADIĞIN İÇİN ÇOK SEVİNDİM CANIM :) ELLERİNE SAĞLIK EN KISA ZAMANDA DENEYECEĞİM UMARIM BİZİMKİLERDE BEĞENİR HOŞ BENİM KIZIMDA SENİN DEDİĞİN GİBİ HİÇ ISPANAK YEMEZ BENDE Mİ ANNECİĞİNİN YAPTIĞI GİBİ YAPSAM ACABA :) SEVGİLER CANIM

    YanıtlaSil
  6. Tarifinizi çok az değişiklikle yaptım, çok beğendik, teşekkür ederim. Elinize sağlık :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...