Merhaba, bugün sizlere tadı oldukça değişik ve lezzetli bir turşu tarifim var. Bahçemizdeki bamyalar bu sene maşallah öyle bereketliydi ki, konu komşu, eş dost bolca bamya yedik.. Kasım ayının ilk günleri olmasına rağmen bizim bahçemizde hala bamyamız var. Buzluğumuz da dolu olunca ne yapabiliriz diye düşünürken annemin aklına turşu geldi. Ben acaba , nasıl olur ki?derken bir araştırayım dedim.
İnternette bakınırken sevgili Cahide Jibek'in sitesinde bir tarife rastladım. Aklımıza da yatınca yapmaya koyulduk. Tadı hakkında hiç bir fikrimiz yoktu. En az 10 gün dinlenmesi gerekiyordu. Twitter takipçilerimle resmini paylaşmıştım. Güzel olursa tarifi yakında blog da demiştim.
Bugün itibariyle turşumuzun birini açtık. Ailecek çok sevdik. Hatta babam birini tek başına yedi sayılır:)) Biz bugün tekrardan turşu kuracağız o derece yani:))
Sizi de tarifiyle baş başa bırakıyorum...
Malzemelerimiz:
1 kg bamya
1 küçük çay bardağı sirke(biz elma kullandık)
2 tatlı kaşığı kaya tuzu
1 çay kaşığı limon tuzu
5-6 diş sarımsak
Hazırlanışı:
Bamyalarımızı yıkadıktan sonra, sap kısımlarını koni şeklinde çok derine dalmadan kesiyoruz.
Sarımsakları ayıklıyoruz. Kavanozun dibine ikiye bölerek atıyoruz.
Üzerine bamyalarımızı diziyoruz. Aralarına ve en üstüne ikiye böldüğümüz sarımsaklarımızı diziyoruz.
Üzerine tuz, sirke ve limon tuzunu ilave ediyoruz.
En son olarak kaynar haldeki(bu detay çok önemli) sıcak suyumuzla üzerini geçecek şekilde dolduruyoruz.
Ağzını sıkıca kapatıp ters çeviriyoruz. (1-2 saat bu şekilde kalıyorlar)
Turşumuzu en az 10 gün kadar açmıyoruz. Açtıktan sonra serin bir yerde muhafaza ediyoruz.
Kapağı açıldıktan sonra serin yerde saklanacağı için ben 1 kiloluk kavanoz yerine evde boş olan fındık ezmesi kavanozlarımı kullandım. Siz de bu şekilde yada 1 kiloluk kavanozda yapabilirsiniz.
Sevgili Cahide Jibek turşuların suyunun ilk on gün boyunca salyalı olup, daha sonra normal turşu suyu gibi olacağını belirtmişti. Bu durum herhalde bamyaların cinsiyle alakalı, bizimkilerde hiç salyalanma olmadı...
Afiyet olsun. Sevgiler...
Turşular çok şahane görünüyor,canım çekti.Hiç bamya turşusu yememiştim, merak ettim tadını.Ellerine sağlık canım,sevgiler:)
YanıtlaSilkış geliyor :))
YanıtlaSilgelsin turşular :))
ellerine sağlık canım...
yemedim de,yapmadım da,ama tadını da merak etmedim değil :)ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilçok merak ettim tadını canım.çok ilginç geldi bana.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilbende bir kez yemistim canim enfes bir tadi var .
YanıtlaSilinsanlar salyalanmasindan dolayi biraz uzak duruyorlar ama asil sifa onda
yasli insanlar öncelikli ama her insan mutlaka tüketmeli bamyayi.
her ne sekil olursa olsun cünki o koyu kivamda kemiklerin arasindaki siviyi olusturan madde var ve bu tek bamyada .
rahman razi olsun güle güle yiyin insAllah
eline sağlık...
YanıtlaSilbenim gibi bir bamya canavarı buna bayılır eminim. eline emeğine sağlık arkadaşım
YanıtlaSilellerine sağlık canım hiç yemedim ama öyle güzel anlatmışsın ki insanın hemen kalkıp yapası geliyor yahu :)
YanıtlaSilbamyayı çok severim. tarifi gördükten sonra hemen denedim. 10 gün beklemeye kaldı iş:)
YanıtlaSilSevip sevmediğinizi paylaşırsanız sevinirim. Sevgiler...
Silellerinize sağlık ilkkez gördüm yapmak ıcın bırıncı sıraya koydum
YanıtlaSilBamyayı çok severim güzelde yaptığım söylenir. Sayenızde turşusunuda yapacağım sanırım:)
YanıtlaSilBen sun bamya tursusu yaptım fakat limon tuzu koymadim nasıl olur acaba umarım güzel olur
YanıtlaSil