4 Şubat 2013 Pazartesi

BAL KABAKLI BAKLAVA...

Merhaba bugün sizlere bal kabağı sevenlerin çok hoşlanacağı bir tarifim var. Hamuru bildiğiniz baklava hamurundan yapılıyor. Bizde herkesten geçer not aldı. Annemi ziyarete gelen misafirlerimize de ikram ettik. Bu kadar geçerli not alınca paylaşmaya karar verdim. Buyurun bakalım...
Hamuru için malzemelerimiz:
1 büyük çay bardağı süt
1 büyük çay bardağı yoğurt
1 büyük çay bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta
1 yemek kaşığı sirke (ben elma kullandım)
1 çay kaşığı kabartma tozu
Aldığı kadar un
----------------------------------------------------------------------
İçi için malzemelerimiz:
750 gr. rendelenmiş bal kabağı
yarım çay bardağı sıvı yağ
4-5 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
4 adet karanfil
1,5 su bardağı ince çekilmiş fındık veya ceviz
------------------------------------------------------------------------
Hamuru açarken kullanmak için nişasta (ben açık mısır nişastası kullandım ama siz buğdayda kullanabilirsiniz)
--------------------------------------------------------------------
Üzeri için:
200 gr. tereyağı veya margarin
-------------------------------------------------------------------------
Şerbeti için:
5 su bardağı şeker
5 su bardağı su
yarım limon suyu

Şekerle suyu ateşe alıyoruz. Güzelce karıştırıp şekeri eritiyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp  yaklaşık 25 dakika sonra , rengi sararmaya başladığında, limon suyunu ilave edip 1 dakika sonra altını kapatıyoruz.
Limon suyunu koymadan şerbetimizin olup olmadığını anlamak için içinden kaşık yardımıyla biraz alıp bir tabağa biraz damlatalım şerbetimiz çok akışkan değilse olmuş demektir..

Hazırlanışı:
Aldığı kadar unla yumuşak bir hamur yapıyoruz. Yani kulak memesi yumuşaklığında.
Hamuru nemli bez altında dinlenmeye bırakıyoruz.
Diğer tarafta içini hazırlamaya başlıyoruz.
Yarım çay bardağı sıvıyağla kabakları sürekli karıştırarak kavuruyoruz.
Ocağın altını kapatıyoruz. Şekeri, tarçını, karanfili, cevizi ilave edip güzelce karıştırıyoruz. Soğumaya bırakıyoruz.
Hamurumuzu 8 eşit bezeye bölüyoruz.
Her bir bezeyi nişasta serperek oklava yardımıyla açabildiğimiz kadar açıyoruz.
Üzerine hazırladığımız içten serpiyoruz.
Ben kalın olmasın diye açılan yufkayı ikiye böldüm, siz bütünde kullanabilirsiniz.
Daha sonra hafif serbest şekilde yufkayı oklavaya sararak rulo yapıyoruz.
Elimizle resimdeki gibi büzüştürüp oklavayı çekip alıyoruz. Bütün bezelere aynı işlemi tekrarlıyoruz. Tepsimize yerleştiriyoruz.


Erittiğimiz tere yağını güzelce üzerine dağıtıyoruz. 150 derecede ayarladığımız fırınımızda üzeri hafif kızardığında derecemizi 170 e çıkartıyoruz. Üzeri iyice kızardığında fırından alıyoruz. 3 dakika sonra soğuk şerbeti her yerine eşit şekilde döküyoruz.
Şerbetini çekip soğuduğunda baklavamız servise hazır.

Afiyet olsun. Sevgiler...

5 yorum:

  1. değişik ve güzel bir tarif olmuş canım.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. bu çok güzel birşeye benziyor....
    canım ellerine sağlık...
    afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
  3. ne guzelmis bu yahu! hic duymamis, gormemistim. daha masum bir baklava cunku icinde sebze var:) afiyetler olsunnn

    YanıtlaSil
  4. Evet çok güzel bir tarif. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. merhaba ne leziz görünüyor :) ellerinize sağlık.
    banada beklerim takipleşelim bundan böyle sevgiler...
    http://ugurbocegimmutfagi.blogspot.com/

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...