Merhaba, herkese hayırlı cumalar dileyerek postuma başlamak istiyorum. Allah'ın izniyle bir ramazan ayını da hayırlısıyla uğurlayacağız. Allah hepimize nice ramazanlar görmeyi nasip eylesin..
Bayramda ziyarete gelen misafirlerinize ikram edebileceğiniz yapması kolay tadı enfes bir ev baklavası tarifim var. Biz baklavalarımızı dünden hazırladık. Sizde bugün yada yarın yapabilirsiniz.. Hiç yapmadım, cesaretim yok, nasıl olur acaba? demeyin hemen başlayın.:))))
Hamuru için malzemelerimiz:
1 büyük çay bardağı süt
1 büyük çay bardağı yoğurt
1 büyük çay bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta
1 yemek kaşığı sirke(ben elma kullandım)
1 çay kaşığı kabartma tozu
Aldığı kadar un
------------------------------------------------------------------------
Hamuru açarken kullanmak için yarım kilo nişasta(ben açık mısır nişastası kullandım ama siz buğdayda kullanabilirsiniz)
İçine serpmek için 2-2,5 su bardağı ince çekilmiş fındık (miktarı tamamen sizin damak zevkinize kalmış)
------------------------------------------------------------------------
Üzeri için:
250 gr tereyağı veya margarin
yarım su bardağı sıvı yağ
--------------------------------------------------------------------------
Şerbeti için:
5 su bardağı şeker
5 su bardağı su
yarım limon suyu
Şekerle suyu ateşe alıyoruz. Güzelce karıştırıp şekeri eritiyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp yaklaşık 30 dakika sonra , rengi sararmaya başladığında, limon suyunu ilave edip 1 dakika sonra altını kapatıyoruz.
Limon suyunu koymadan şerbetimizin olup olmadığını anlamak için içinden kaşık yardımıyla biraz alıp bir tabağa biraz damlatalım şerbetimiz çok akışkan değilse olmuş demektir..
Hazırlanışı:
Aldığı kadar unla yumuşak bir hamur yapıyoruz. Yani kulak memesi yumuşaklığında:)))
Hamuru iyice özleşmesi için 5-10 dakika kadar güzelce yoğuruyoruz.
Sonra bu hamuru ceviz büyüklüğünde 60 eşit bezeye (parçaya)bölüp yuvarlıyoruz..
Birbirine yapışmaması için içine nişasta serpilmiş bir tepsiye koyuyoruz.
Kurumaması için üzerini nemli bezle örtüyoruz.
Sonra 10 tane bezeyi alıyoruz.
Açarken yapışmaması için altına nişasta serpiyoruz.
Tatlı tabağı büyüklüğünde açıyoruz.Aynı işlemi 10 kez tekrarlıyoruz.
Açtığımız 10 adet bezeyi aralarına 1 tatlı kaşığından biraz az nişasta serperek üst üste koyuyoruz.
Sonra bu onluyu merdane yardımıyla tepsimizin büyüklüğünde açıyoruz.
Açarken yırtılmalar olabilir. Moraliniz bozulmasın. Hatta bizde yırtık baklava daha lezzetli olur derler:)))
Sonra büyüttüğümüz hamuru tepsimize alıyoruz. Üzerine biraz fındık serpiyoruz.
Aynı işlemleri 5 kez daha tekrarlıyoruz.
En son katımızı serdikten sonra baklavamızı istediğimiz şekilde kesiyoruz.
Ben her katına fındık serpmeyi tercih ediyorum. Siz arzuya göre her katına değilde tam ortasına bütün fındığı da güzelce yayabilirsiniz..
Üzerine tereyağıyla karışık ateşte erittiğimiz sıvı yağı, kaşıkla her yerine eşit gelecek şekilde dağıtıyoruz.
150 derecede ayarladığımız fırınımızda üzeri kızarana kadar ağır ağır pişiriyoruz.
Bu kısım önemli; Soğuduktan sonra üzerine hazırladığımız sıcak şerbeti döküyoruz.
Hazırladığımız baklavamız şerbetlemediğimiz sürece 1 hafta aynı tazelikte kalabiliyor.
Şerbetleme işlemini bir gece önceden yapıp ertesi gün tüketmeye başlayabilirsiniz.
Umarım rahatlıkla anlayacağınız şekilde anlatabilmişimdir:)))
Afiyet olsun. Sevgiler..........
İşte ben o hiç yapmadım cesaretim yok diyenlerdenim:)Canım çok güzel görünüyor,ellerine sağlık.Sevgiler
YanıtlaSilelinize sağlık, evde yapılanı gibisi yok...
YanıtlaSilyapmaya cesaret bile edemiyorum.ellerine saglik.
YanıtlaSil