Hem evde bir köşeye kurulmuş bayat ekmeklerinizi değerlendirmek, hem de kahvaltı da altarnatif bir tat sunmaya ne dersiniz ?
Biz ailecek çöpe atılan her lokmanın, mutfağımızın bereketini kaçırdığına inanırız. O nedenledir ki, fazla yemeklerimizi buzdolabımızın derin dondurucu bölümünde şoklama yöntemiyle saklayıp, hem atılmasını önleyip hem de ilk gün ki tazeliğini koruyarak muhafaza ederiz. Gıda şoklama yöntemine daha sonra ki dönemlerde sayfamda yer vereceğim.
Bazen babam fazla ekmek aldığı ya da yenmediği için bayatlayan ekmekleri genelde rondadan geçirerek derin donduruca da saklar, köftelerde kullanırım. Ya da küp küp kestiğim ekmekleri tereyağın da çevirip fırınlayıp poşetlerim. Daha sonra çorbalarla ikram ederim.
Bu sabah mutfağa kahvaltı hazırlamak için girdiğimde, çok fazla bayatlamaya başlamış ekmek olduğu aklıma gelince nasıl değerlendirsem diye düşündüm. Ekmeğin özü hamur olduğuna göre, neden bu bayat ekmekleri geri dönüşüm yapıp, hamur haline, yani ilk evresine geri çevirmiyorum ki dedim kendime. Pekiii ekmek hamurundan neler yapılır diye düşünürkeeeeeeeennnnn, beynimde çakan fikir şimşeklerinin coşkusuyla kendimi pizza hazırlarken buldum. Mutlaka daha önceden bu fikri edinen ve uygulayan bir çok insan olmuştur.
Ben evde bulunan malzemelerden yaptım pizzamı. Siz iç malzemelerini çeşitlendirebilirsiniz.
Heee bu arada biz kepek ekmeği tükettiğimiz için pizzamızda kepekli pizza oldu haliyle :)
Malzemeler:
1 adet bayat ekmek
1 su bardağı süt
1 yumurta
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı un
1 çay kaşığı karbonat ya da yarım paket kabartma tozu
İç malzemeler:
rendelenmiş kaşar
rendelenmiş beyaz peynir
5-6 adet siyah zeytin
2 domates
2-3 adet çarliston biber
1 su bardağı konserve menemen ya da 2 adet rendelenmiş domates
tuz, pul biber, kekik
maydanoz
Hazırlanışı:
- Bir kabın içine ekmeklerimizi ufalıyoruz.
- Süt, yumurta, 1 çay bardağı sıvı yağın yarısı, karbonat ve unu da ekleyerek yoğurarak pizza hamurumuzu hazırlıyoruz.
- Yağladığımız yuvarlak fırın kabının içine hamurumuzu alarak, el yordamıyla ince bir tabaka halinde fırın kabına yayıyoruz.
- Bir tavada 2 çorba kaşığı tereyağını kalan yarım çay bardağı sıvı yağla eritiyoruz.
- Eriyen yağımızın yarısını hamurumuzun üzerinde gezdiriyoruz
- Rendelediğimiz kaşarın bir miktarını ayırıyoruz geri kalanını hamurumuzun üstüne serpiştiriyoruz
- Kaşarın üstüne rendelenmiş beyaz peynir ve onun da üzerine konserve menemen ya da rendelenmiş domates koyuyoruz
- Halka halka dilimlediğimiz çarliston biberlerle,domatesleri üstüne diziyoruz.
- En üste çekirdeklerini çıkardığımız zeytinleri dizerek, daha önceden ayırdığımız kaşarları serpiştirerek, tereyağını gezdiriyoruz.
- İçine sevgimizi katmayı unutmuyoruz...
- Pizzamıza tuz, pul biber, kekik ve maydanoz serperek 170 derece ısıda pişiriyoruz.
- Pişen pizzamızı üçgen dilimleyerek sıcak bir şekilde servis tabağımıza alıp, kahvaltı masamızı taçlandırıyoruz.
Afiyet olsun. Sevgiler....
çok güzel bir tarif canım.nefis olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilçok kolay ve güzel bir tarif...yarın sabh kahvaltı menüm belli oldu sayende :)
YanıtlaSilellerine sağlık
Bayat ekmeklerin sonu garanti :) harika olmuş eline sağlık
YanıtlaSilsevgiler
bizim evin favorisi pizzalar ,bunuda sık yaparım ellerine sağlık canım çok güzel olmuş
YanıtlaSilpişmemiş hali bile gel beni ye diyor.
YanıtlaSilcanım ya ben bu tarifi çoook beğendim...
YanıtlaSilğratik ve evde bulunan malzemlerle yapılıyor...
inan bana enfes görünüyor...
eminim tadı da çok lezzetlidir...
ellerine sağlık canım...
kocaman sevgiler...
arada insan sıkışınca böyle tariflere ihtiyaç duyarız çok güzel ellerinize sağlık
YanıtlaSilÇok iyi fikirmiş, bayıldım.
YanıtlaSilBayat ekmek konusunda bende bazen zor durumda kaliyorum. Ne yapsam deye dusunuyorum.
YanıtlaSilBazen kurutup corbalara kullaniyorum ama bazende oylece bozuluyor,
Harika fikir aslinda boyle degerlendirmek.
eline saglik olsun canim..
Harika olmus,,
kesinlikle çok iyi bir fikir.Bende yaparım böyle ekmek değerlendirme tarifleri.Ellerine sağlık çok nefis görünüyor..
YanıtlaSilŞahane bir pizza olmuş, bayat ekmekleri değerlendirmek için süper fikir.Ellerine sağlık
YanıtlaSilAynen, bizde de fazla ekmekler hep dondurucuya :)Hem çöpe gitmemiş oluyor, hem de bazen günü kurtarıyor :)
YanıtlaSilPizza fikri süper, en kısa sürede deneyeceğim. Ellerine sağlık, harika görünüyor. Afiyet bal şeker olsun. Sevgiler.
Blogunuz bizim için çok yararlı bilgiler içeriyor packard bell servisi paylaşımlarınızın devamında başarılar diler.
YanıtlaSil