Yaz geliyor. Güneşli havalar bana hep açık havada yapılan kahvaltıları anımsatır. O yüzden bu aralar kahvaltı tariflerine ağırlık verebilirim.
Karadeniz mutfağının vazgeçilmezidir mıhlama. Halk dilinde şiveli olarak muhlama diye tabir edilir.
Mıhlama kaliteli ve bol malzeme kullanılırsa damak tadınızın hakkını verir. Bazı yörelerde kaymakla ya da ayranla yapılır. Ama ben size annemden öğrendiğim şekliyle tarif edeceğim.
Mıh sözlük anlamı olarak çivi demektir. Hani gücü kuvveti dile getirmek için mecazi anlamda çivi gibiyim deriz ya. Mıhlamanın içinde de tereyağı, peynir, mısır unu gibi kuvvetli gıdalar olduğu için de, Karadeniz'de vücudu çivileme anlamına gelen mıhlama diye tabir edilir, bu lezzetli yiyecek.
Malzemeler:
3 yemek kaşığı tereyağ
4 yemek kaşığı mısır unu
3 yemek kaşığı lor peyniri ya da tel peynir
2 su bardağı ılık su
5-6 adet küp küp doğranmış kaşar peyniri
tuz
Hazırlanışı:
- Bir tavada tereyağı eritiyoruz.
- Mısır ununu koyup karıştırarak yaklaşık 5 dakika, mısır ununun rengi dönene kadar kavuruyoruz.
- Lor peyniri de koyup karıştırıyoruz.
- 2 su bardağı ılık suyu ve tuzunu koyarak topaklanmaması için hızlı hızlı karıştırıyoruz.
- Daha sonra kısık ateşte pişiriyoruz. Kaşar peyniri de üzerine eşit miktarda dağıtarak 3 dakika kadar kısık ateşte pişiriyoruz. İçine sevgimizi katmayı unutmuyoruz. Mıhlamanın en belirgin özelliği dibine tutmasıdır. Çünkü en lezzetli kısmı, tutmuş dibidir :)
Afiyet olsun. Sevgiler...
Karadeniz yöresinin sevilen lezzeti.
YanıtlaSilMıhlamayı öyle güzel anlatmış ve tarif etmişsin ki şu an olsa da yesem.
Anlatımın ve tarifin için eline yüreğine sağlık canım.Nefis görünüyor.
Sevgiler...
eline sağlık canım bayılırım mıhlamaya,harika görünüyor..
YanıtlaSilçok severim ellerine sağlık.
YanıtlaSilbeni ziyaretin için çok teşekkürler seni izlemeye aldım görüşmek üzere sevgiler
yanında mısır ekmeği olsa nede güzel oluuuur ayy çok severim.Ellerine sağlık arkadaşım.Sevgiler
YanıtlaSilMmmm nefis görünüyor. Bir kere arkadaşımda yemiştim çok hoşuma gitmişti ama hiç denemedim. Tarif için sağol canım deneyeceğim inşallah. Ellerine sağlık. Sevgiler...
YanıtlaSilekmeği alıp geliyorum :)) ellerine sağlık..
YanıtlaSilÇok çekici duruyor :))) çok severim. Canım çekti. Banada bir tabak gonderirmisiniz.
YanıtlaSilben de denedim egcenlerde ama sanırım mısır ununu biraz fazla koymuşum çokkoyu oldu...seninki süper görünüyoor.. ellerine sağlık: )
YanıtlaSilmihlama ile karsilanmak cok hosuma gitti ;)
YanıtlaSilcok severim .rahman razi olsun izlemeye aldim .selam ve dua ile
Şu yaşıma gelip hala yiyemedğim bir lezzet, çok merak ediyorum tadını. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilcanım ben aslen trabzonluyum...
YanıtlaSilbiz buna kuymak diyoruz...
ve buna bayılıyoruz ....
hıııııııım miiiis gibi kokusu taaaa buralara geldi :)))
çok seviyorum kuymağı...
eline emeğine sağlık canım...
süper görünüyor süpeeeeeeeeeeeeer....
çok severim.ellerinize sağlık..nefis görünüyor...
YanıtlaSilne o be cıvık cıvık yağ
YanıtlaSil