11 Mayıs 2012 Cuma

MIHLAMA / MUHLAMA (KUYMAK)

Günaydın,
Yaz geliyor. Güneşli havalar bana hep açık havada yapılan kahvaltıları anımsatır. O yüzden bu aralar kahvaltı tariflerine ağırlık verebilirim.
Karadeniz mutfağının vazgeçilmezidir mıhlama. Halk dilinde şiveli olarak muhlama diye tabir edilir.
Mıhlama kaliteli ve bol malzeme kullanılırsa damak tadınızın hakkını verir. Bazı yörelerde kaymakla ya da ayranla yapılır. Ama ben size annemden öğrendiğim şekliyle tarif edeceğim.

Mıh sözlük anlamı olarak çivi demektir. Hani gücü kuvveti dile getirmek için mecazi anlamda çivi gibiyim deriz ya. Mıhlamanın içinde de tereyağı, peynir, mısır unu gibi kuvvetli gıdalar olduğu için de, Karadeniz'de  vücudu çivileme anlamına gelen mıhlama diye tabir edilir, bu lezzetli yiyecek.



Malzemeler:
3 yemek kaşığı tereyağ
4 yemek kaşığı mısır unu
3 yemek kaşığı lor peyniri ya da tel peynir
2 su bardağı ılık su
5-6 adet küp küp doğranmış kaşar peyniri
tuz

Hazırlanışı:

  • Bir tavada tereyağı eritiyoruz.
  • Mısır ununu koyup karıştırarak yaklaşık 5 dakika, mısır ununun rengi dönene kadar kavuruyoruz.
  • Lor peyniri de koyup karıştırıyoruz.
  • 2 su bardağı ılık suyu ve tuzunu  koyarak topaklanmaması için hızlı hızlı karıştırıyoruz.
  • Daha sonra kısık ateşte  pişiriyoruz. Kaşar peyniri de üzerine eşit miktarda dağıtarak 3 dakika kadar kısık ateşte pişiriyoruz. İçine sevgimizi katmayı unutmuyoruz. Mıhlamanın en belirgin özelliği dibine tutmasıdır. Çünkü en lezzetli kısmı, tutmuş dibidir :)



Afiyet olsun. Sevgiler...

13 yorum:

  1. Karadeniz yöresinin sevilen lezzeti.
    Mıhlamayı öyle güzel anlatmış ve tarif etmişsin ki şu an olsa da yesem.
    Anlatımın ve tarifin için eline yüreğine sağlık canım.Nefis görünüyor.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. eline sağlık canım bayılırım mıhlamaya,harika görünüyor..

    YanıtlaSil
  3. çok severim ellerine sağlık.
    beni ziyaretin için çok teşekkürler seni izlemeye aldım görüşmek üzere sevgiler

    YanıtlaSil
  4. yanında mısır ekmeği olsa nede güzel oluuuur ayy çok severim.Ellerine sağlık arkadaşım.Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Mmmm nefis görünüyor. Bir kere arkadaşımda yemiştim çok hoşuma gitmişti ama hiç denemedim. Tarif için sağol canım deneyeceğim inşallah. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. ekmeği alıp geliyorum :)) ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  7. Çok çekici duruyor :))) çok severim. Canım çekti. Banada bir tabak gonderirmisiniz.

    YanıtlaSil
  8. ben de denedim egcenlerde ama sanırım mısır ununu biraz fazla koymuşum çokkoyu oldu...seninki süper görünüyoor.. ellerine sağlık: )

    YanıtlaSil
  9. mihlama ile karsilanmak cok hosuma gitti ;)
    cok severim .rahman razi olsun izlemeye aldim .selam ve dua ile

    YanıtlaSil
  10. Şu yaşıma gelip hala yiyemedğim bir lezzet, çok merak ediyorum tadını. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  11. canım ben aslen trabzonluyum...
    biz buna kuymak diyoruz...
    ve buna bayılıyoruz ....
    hıııııııım miiiis gibi kokusu taaaa buralara geldi :)))
    çok seviyorum kuymağı...
    eline emeğine sağlık canım...
    süper görünüyor süpeeeeeeeeeeeeer....

    YanıtlaSil
  12. çok severim.ellerinize sağlık..nefis görünüyor...

    YanıtlaSil
  13. ne o be cıvık cıvık yağ

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...