Malzemelerimiz:
1 su bardağı mercimek (önceden ıslatabilirsiniz)
1 büyük boy soğan
1,5 su bardağı et suyu
yarım demet maydanoz
2 yemek kaşığı tereyağ
karabiber, pul biber, tuz
3 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak
Hamuru için:
1 yumurta
3 su bardağı un
1 tutam tuz
yarım su bardağı su
Hazırlanışı:
- İlk önce hamurumuzu yoğurup,üzerini nemli bezle örtüp dinlenmeye bırakıyoruz.
- Mercimeği üzerini geçecek kadar suyla haşlayıp, süzüyoruz.
- Diğer tarafta soğanı yemeklik küçük küçük doğrayıp,sıvı yağla bir tencerede pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Üzerine mercimeği de döküp kavuruyoruz. Maydanozu, tuzunu ve karabiberini koyup biraz daha soteliyoruz.
- Hamurumuzu iki eşit parçaya ayırıyoruz. Her bezeyi un serpilen masada merdane yardımıyla tepsi büyüklüğünde açıyoruz. İri kare parçalar halinde oklavayla hizalayarak kesiyoruz.
- Her kestiğimiz parçanın içine hazırladığımız harçtan koyup, karşılıklı uçları birleştiriyoruz. Sandal şekli veriyoruz.
- Tepsimizi yağlayıp mantılarımızı diziyoruz.
- Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında üzerileri kızarana kadar pişiriyoruz.
- Et suyunu ısıtıyoruz. Kızaran mantıların üzerine döküyoruz. Et suyunu çekene kadar biraz daha fırınlıyoruz.
- Fırından çıkarttıktan 10 dakika sonra, Sarımsak ezip karıştırdığımız yoğurtla üzerini kaplıyoruz.
- Ayrı bir tavada 2 yemek kaşığı tereyağı eritip,üzerine pul biberi koyup karıştırıyoruz.
- Yoğurtladığımız mantılarımızın üzerine gezdirerek yayıyoruz. Mantımız hazır..
Afiyet olsun. Sevgiler..
Nefis görünüyor, olsaydı da yeseydik şimdi. Hiç bilmiyordum Eskişehir'in böyle bir meşhur mantısı olduğunu. Gidince yemek lazım :) Ellerine sağlık olsun. sevgiler.
YanıtlaSilellerine sağlık canım hem besleyici hemde doyurucu bir yemek olmuş..
YanıtlaSilYöresel yemekler benim de ilgim çok.Ara sıra ben de seyrediyorum o programı:)
YanıtlaSilMantı nefis görünüyor,ellerine sağlık canım:)
Sevgiler...
canım yaaa.naptın böyle sabah sabah.nasılda canım çekti.nefis olmuş nefis.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilELLERİNE SAĞLIK CANIM
YanıtlaSilTEBSİYLE ALSAM HAZIR HAZIR YAPMIŞSIN
AYŞE BU GÜN UĞRAŞMASIN
:))
Sunum çok hoş, un ölçüsü tam .Ben bunu artık yaparım, elinize sağlık.
YanıtlaSilmerhabalar ziyaret ve güzel yorum için teşekkürler çok değişik mantılar yaptım çünkü bir yanım kayserili ama mercimekli denememiştim en kısa zamanda onuda deneyeceğim sevgiler
YanıtlaSilmercimekli hiç denemedim ama çok lezzetli olduğuna eminim ellerine sağlık canım:)
YanıtlaSil