31 Mayıs 2012 Perşembe

MERCİMEKLİ MANTI...


     Merhaba, sizlere yine yöresel bir tarifim var. Eskişehir'in yöresel tatlarından olan Mercimekli Mantının tarifini sizinle paylaşacağım. Aslında oklavayla  pek hamur açamam, ama bunu merdaneyle büyüte bildim:))) Tarif yine  mutfağım programından. Çok güzel yöresel tatlar yapıp, tarif  veriyorlar. Bende elimden geldiğince denemeye çalışıyorum.. İzleyemiyorsanız, kanalın sitesinde ayrıntılı ve de videolu tarifleri var oradan bakabilirsiniz. Tavsiye ederim


Malzemelerimiz:
1 su bardağı mercimek (önceden ıslatabilirsiniz)
1 büyük boy soğan
1,5 su bardağı et suyu
yarım demet maydanoz
2 yemek kaşığı tereyağ
karabiber, pul biber, tuz
3 su bardağı yoğurt 
2 diş sarımsak

Hamuru için:
1 yumurta 
3 su bardağı un
1 tutam tuz
yarım su bardağı su

Hazırlanışı:

  • İlk önce hamurumuzu yoğurup,üzerini nemli bezle örtüp dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Mercimeği üzerini geçecek kadar suyla haşlayıp, süzüyoruz.
  • Diğer tarafta soğanı yemeklik küçük küçük doğrayıp,sıvı yağla bir tencerede pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Üzerine mercimeği de döküp kavuruyoruz. Maydanozu, tuzunu ve karabiberini koyup biraz daha soteliyoruz.
  • Hamurumuzu iki eşit parçaya ayırıyoruz. Her bezeyi un serpilen masada  merdane yardımıyla tepsi büyüklüğünde  açıyoruz. İri kare parçalar halinde oklavayla hizalayarak kesiyoruz.
  • Her kestiğimiz parçanın içine hazırladığımız harçtan koyup, karşılıklı uçları birleştiriyoruz. Sandal şekli veriyoruz.



  • Tepsimizi yağlayıp mantılarımızı diziyoruz.
  • Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında  üzerileri kızarana kadar pişiriyoruz.



  • Et suyunu ısıtıyoruz. Kızaran mantıların üzerine döküyoruz. Et suyunu çekene kadar biraz daha fırınlıyoruz.
  • Fırından çıkarttıktan 10 dakika sonra, Sarımsak  ezip karıştırdığımız yoğurtla üzerini kaplıyoruz.
  • Ayrı bir tavada 2 yemek kaşığı tereyağı eritip,üzerine pul biberi koyup karıştırıyoruz.
  • Yoğurtladığımız mantılarımızın üzerine gezdirerek yayıyoruz. Mantımız hazır..


Afiyet olsun. Sevgiler..

8 yorum:

  1. Nefis görünüyor, olsaydı da yeseydik şimdi. Hiç bilmiyordum Eskişehir'in böyle bir meşhur mantısı olduğunu. Gidince yemek lazım :) Ellerine sağlık olsun. sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık canım hem besleyici hemde doyurucu bir yemek olmuş..

    YanıtlaSil
  3. Yöresel yemekler benim de ilgim çok.Ara sıra ben de seyrediyorum o programı:)
    Mantı nefis görünüyor,ellerine sağlık canım:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. canım yaaa.naptın böyle sabah sabah.nasılda canım çekti.nefis olmuş nefis.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. ELLERİNE SAĞLIK CANIM
    TEBSİYLE ALSAM HAZIR HAZIR YAPMIŞSIN
    AYŞE BU GÜN UĞRAŞMASIN
    :))

    YanıtlaSil
  6. Sunum çok hoş, un ölçüsü tam .Ben bunu artık yaparım, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. merhabalar ziyaret ve güzel yorum için teşekkürler çok değişik mantılar yaptım çünkü bir yanım kayserili ama mercimekli denememiştim en kısa zamanda onuda deneyeceğim sevgiler

    YanıtlaSil
  8. mercimekli hiç denemedim ama çok lezzetli olduğuna eminim ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...