Elimden geldiğince, her yöreden lezzetler sunmaya çalışıyorum. Bugün de Doğu mutfağımızın lezzeti Kuru patlıcan biber dolması yapacağım. Kuru patlıcanları alırken üzerinin beyazlaşmamış, pullanmamış olmasına dikkat edin. Koyu ve canlı renkli,yırtığı olmayan aynı boylarda patlıcanları almanızı öneririm. Benim patlıcanları babam aldığı için biraz renkleri soluk.
Madem yöresel bir yemek yapıyoruz, yöresel bir kapta sunup biraz nostalji yapalım istedim. Resimde gördüğünüz, dolmaları koyduğum bakır sahan,75-80 yıllık. Rahmetli babaanneme ait. Rahmetli dedem çok severmiş o sahanı. Her yemeğini onda yermiş. Babaannem kabı bana verirken anlatmıştı. Ayrıca bu sahanın adı kulaklı bakır sahanmış:)))
Gelelim yemeğimize.
Malzemeler :
500 gr. kıyma
4 adet iri soğan
1 diş sarımsak
Yarım dizi kuru patlıcan
Yarım dizi kuru kırmızı biber
1 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
yarım çay bardağı sıvı yağ
pul biber,karabiber,sumak,kekik,tuz
yarım çay bardağı nar ekşisi
2-3 adet limon tuzu
1 tutam maydanoz
Hazırlanışı:
- Kuru patlıcanları kaynamış suda 10-15 dk.ve kuru biberleri 5-6 dk.haşlıyoruz.
- Onlar haşlanırken bir kaba,kıyma,ince ince doğranmış soğan, sarımsak,kıyılmış maydanoz, salçaları, yıkanmış pirinci, sıvı yağı, nar ekşisi ve diğer baharatları koyarak elimizle yoğuruyoruz.
- Haşlayıp süzdüğümüz patlıcan biberlere sıkıştırmadan, tatlı kaşığı yardımıyla iki parmak aşağıda kalacak şekilde iç malzemeyi doldurup ağzını kapıyoruz..
- Patlıcanları güvece resimde tabağa dizdiğim gibi yatay diziyoruz. üzerine dolmaların biraz üstüne çıkacak şekilde su koyup, limon tuzunu serpiştiriyoruz. Üzerine biraz sıvı yağ gezdiriyoruz.
- En üste düz bir porselen tabak koyup tencerenin kapağını kapatıp, hafif ateşte pişiriyoruz. Sıcak servis yapınız ve yoğurtla ikram ediniz.
Afiyet Olsun. Sevgiler...
Ellerine sağlık arkaaşım kuru dolmalar nefis görünüyor.Sevgiler
YanıtlaSilBiri kuru dolmamı dedi bayılırım..Eline sağlık
YanıtlaSilsevgiyle kal
senin servis şeklini sevsinler canım
YanıtlaSilellerine sağlık
:))
Kuru dolmayı bende çok yaparım ama güveçte hiç denemedim.eminim harıka olmuştur.Güveç kabının yemeğe kattığı farklı bir lezzet var..mutlaka deneyeceğim,ellerine sağlık..
YanıtlaSilhmm. güzel olmuş elinize sağlık. Benimde geçen seneden elimde kalan kuru patlıcanlarım var. yapayım gitsin. Bu arada sunum da güzel olmuş. sevgiler
YanıtlaSilbayılırım ben kuru dolmanın her haline ellerine sağlık canım nefis görünüyor..
YanıtlaSilTtalım ben dolmalara bayıldım fekat sunum yaptığın kaplara ayrı bayıldım şahene
YanıtlaSilÇok severim zaten. Sunumunda harika olmuş bayıldım
YanıtlaSilEllerine sağlık
İyi haftalar
kim bilir ne kadar lezzetli olmuştur ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilCok guzele benziyor elleriniz dert gormesin
YanıtlaSilçok severim canım.çokta güzel olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSil