Enginar bizim evde pek sevilmiyor. Babam faydalı olduğunu bildiği için ses çıkarmıyor. Annem hele hiç suratına bakmıyor. Ama ben inatla yapmaya devam ediyorum. Her zaman tadı güzel olan şeyleri değil bazende yararlı vitamini bol ürünler yemeliyiz dimi ama :)) Şimdi tam da mevsimi.. Biraz size enginarın faydalarından bahsetmek isterim. Enginar için karaciğerin baş dosttu desek yanlış olmaz herhalde.. Enginar karaciğeri korur. Karaciğer rahatsızlıklarının daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Karaciğer ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Böbrek kumlarını döktürür. Sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürür. Kolesterolü düşürür. Kandaki şeker oranını ayarlar. Kalp ve damar sağlığını da korur. Kısacası çok faydalı bir sebzedir. Tadını sevsek de sevmesek de üzgünüm ama yemeliyiz. Şimdi size yapması çok basit bir enginar dolması tarifim var. Buyurun bakalım.....
Malzemelerimiz:
5 adet soyulmuş hazırlanmış enginar
1 adet 500 gramlık garnitür(orta boy kavanoz)
2 adet soğan
1 çay bardağı zeytinyağ(biraz azaltılabilir)
1 tatlı kaşığı şeker
tuz.
Hazırlanışı:
- İlk önce enginarlarımızı yıkayıp,pişireceğimiz borcama diziyoruz.
- Diğer tarafta küp küp yemeklik doğradığımız soğanlarımızı 2 yemek kaşığı zeytin yağda kavuruyoruz.
- Daha sonra üstüne süzdüğümüz garnitürleri, tuzunu koyup tekrar iki üç dakika kadar karıştırarak kavuruyoruz.
- Sonra borcama dizdiğimiz enginarların üstlerine eşit miktarda dağıtıyoruz.
- Diğer tarafta bir kasede bir çay bardağı zeytinyağını 1 tatlı kaşığı şekeri ve arzu ettiğiniz kadar tuzu iyice çatalla çırpıyoruz. Eşit miktarda enginarların üstüne döküyoruz.
- İçine sevgimizi katmayı unutmuyoruz.
- En son enginarları geçmeyecek kadar borcama su koyuyoruz.
- 180 derecede yaklaşık 45 dakika kadar pişiriyoruz.
- Pişip pişmediğini anlamak için enginarlara çatal batırabiliriz.
Afiyet olsun. Sevgiler....
canım benim çoook güzel görünüyor...
YanıtlaSilellerine sağlık...
bende enginarı sevmeyenlerdenim :((
evet biliyorum, enginar çok faydalı :((
ama keşke yiyebilsem :((
zaten hep faydalı şeyler pek sevilmiyor...
nerde zararlı şeyler hep onlar seviliyor...
emeğine sağlık canım...
kocaman sevgiler...
bugün herkeste enginar var galiba ,etli,zeytinyağlı ezmesi:)
YanıtlaSileline sağlık çok severim,nefis görünüyor..
ellerinize saglik nefis görünüyor.
YanıtlaSilCANIM BEN GELDİM ELLERİNE SAĞLIK
YanıtlaSilBENDE ÖDÜLÜN VAR
:)
Çok guZel görünüyor. İnsan yemeye kiyamaz.
YanıtlaSiltam enginar tarifi arıyordum iyi denk geldi bir sorayım bakalım enginarlar önceden haşlanıyor mu? direk fırına mı? veriliyor.sizin enginarlar çok güzel olmuşş
YanıtlaSilteşekkür ederim canım.Ben direk fırına verdim.Bilgine sevgiler..
SilMerhaba arkadaşlar;
YanıtlaSilHepinizin malumu olduğu üzere, oldukça farklı ve zengin bir yemek
kültürüne sahibiz Ülke olarak.
Zaman zaman çeşitli programlarda ve etkinliklerde daha önce hiç
duymadığımız tatmadığımız lezzetlerle karşılaşıp şaşırıyoruz ve
çoğunlukla bizde yapmaya çalışıyoruz,
Bende düşümdümki "Yöresel Lezzetler Etkinliği" düzenleyip bloglar
arasında değişik kültürlere,farklı bölgelere ait
yemek,çorba,tatlı,hamur işi gibi bir çok çeşitli yöresel yemeği
elimizden geldiği kadar bir araya toplayalım istedim...Tabi siz
değerli arkadaşlarımın sayesinde...
"Yöresel Lezzetler Etkinliği"mize 22 Mart-12 Mayıs Tarihleri arasında
ben http://safiyeile.blogspot.com/ blogumda ev sahibeliği
yapacağım,göndereceğiniz güzel tarifleri
beklerim,tariflerinize "Yöresel Lezzetler Etkinliği" için Safiye'ye
gönderiyorum diye linkimle birlikte not düşüp,tarifinizede hangi
yöreye ait olduğunu yazıp,
bana haber verirseniz
tariflerinizi severek yayınlayacağım.
Blogu olmayan fakat tarif göndermek isteyen arkadaşlarımızda tariflerini,
fotoğrafını ve yapılış şeklini yazarak
safiye.serbest@hotmail.com adresime mail atarak etkinliğimize katılabilirler...
Etkinliğimize herkes davetlidir,istediğiniz kadar yöresel lezzetle
katılabilirsiniz...
Teşekkürler