1 Mayıs 2012 Salı

FIRINDA ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR DOLMASI...

    Merhaba, enginar sever misiniz? Çoğunuzun hayır dediğini duyar gibiyim. Biliyor musunuz ?Bir kişinin yılda en az 50-60 adet enginar yemesi gerekiyormuş. Bende bilmiyordum ama öyleymiş:))  Ama nerede 10 adet yesek amenna :))
Enginar bizim evde pek sevilmiyor. Babam faydalı olduğunu bildiği için ses çıkarmıyor. Annem hele hiç suratına bakmıyor. Ama ben inatla yapmaya devam ediyorum. Her zaman tadı güzel olan şeyleri değil bazende yararlı vitamini bol ürünler yemeliyiz dimi ama :)) Şimdi tam da mevsimi.. Biraz size enginarın faydalarından bahsetmek isterim. Enginar için karaciğerin baş dosttu desek yanlış olmaz herhalde.. Enginar karaciğeri korur. Karaciğer rahatsızlıklarının daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Karaciğer ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Böbrek kumlarını döktürür. Sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürür. Kolesterolü düşürür. Kandaki şeker oranını ayarlar. Kalp ve damar  sağlığını da korur. Kısacası çok faydalı bir sebzedir. Tadını sevsek de sevmesek de üzgünüm ama yemeliyiz. Şimdi size yapması çok basit bir enginar dolması tarifim var. Buyurun bakalım.....




Malzemelerimiz:
5 adet soyulmuş hazırlanmış  enginar
1 adet 500 gramlık garnitür(orta boy kavanoz)
2 adet soğan 
1 çay bardağı zeytinyağ(biraz azaltılabilir)
1 tatlı kaşığı şeker 
tuz. 

Hazırlanışı:

  • İlk önce enginarlarımızı  yıkayıp,pişireceğimiz borcama diziyoruz.
  • Diğer tarafta küp küp yemeklik doğradığımız soğanlarımızı 2 yemek kaşığı zeytin yağda kavuruyoruz.
  • Daha sonra üstüne süzdüğümüz garnitürleri, tuzunu  koyup tekrar iki üç dakika kadar karıştırarak kavuruyoruz.
  • Sonra borcama dizdiğimiz enginarların üstlerine eşit miktarda dağıtıyoruz.
  • Diğer tarafta bir kasede bir çay bardağı zeytinyağını 1 tatlı kaşığı şekeri ve arzu ettiğiniz kadar tuzu iyice çatalla çırpıyoruz. Eşit miktarda enginarların üstüne döküyoruz.
  • İçine sevgimizi katmayı unutmuyoruz.
  • En son enginarları geçmeyecek kadar borcama su koyuyoruz.
  • 180 derecede yaklaşık 45 dakika kadar pişiriyoruz.
  • Pişip pişmediğini anlamak için enginarlara çatal batırabiliriz.
Afiyet olsun. Sevgiler....


8 yorum:

  1. canım benim çoook güzel görünüyor...
    ellerine sağlık...
    bende enginarı sevmeyenlerdenim :((
    evet biliyorum, enginar çok faydalı :((
    ama keşke yiyebilsem :((
    zaten hep faydalı şeyler pek sevilmiyor...
    nerde zararlı şeyler hep onlar seviliyor...
    emeğine sağlık canım...
    kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. bugün herkeste enginar var galiba ,etli,zeytinyağlı ezmesi:)
    eline sağlık çok severim,nefis görünüyor..

    YanıtlaSil
  3. ellerinize saglik nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  4. CANIM BEN GELDİM ELLERİNE SAĞLIK
    BENDE ÖDÜLÜN VAR
    :)

    YanıtlaSil
  5. Çok guZel görünüyor. İnsan yemeye kiyamaz.

    YanıtlaSil
  6. tam enginar tarifi arıyordum iyi denk geldi bir sorayım bakalım enginarlar önceden haşlanıyor mu? direk fırına mı? veriliyor.sizin enginarlar çok güzel olmuşş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim canım.Ben direk fırına verdim.Bilgine sevgiler..

      Sil
  7. Merhaba arkadaşlar;
    Hepinizin malumu olduğu üzere, oldukça farklı ve zengin bir yemek
    kültürüne sahibiz Ülke olarak.
    Zaman zaman çeşitli programlarda ve etkinliklerde daha önce hiç
    duymadığımız tatmadığımız lezzetlerle karşılaşıp şaşırıyoruz ve
    çoğunlukla bizde yapmaya çalışıyoruz,
    Bende düşümdümki "Yöresel Lezzetler Etkinliği" düzenleyip bloglar
    arasında değişik kültürlere,farklı bölgelere ait
    yemek,çorba,tatlı,hamur işi gibi bir çok çeşitli yöresel yemeği
    elimizden geldiği kadar bir araya toplayalım istedim...Tabi siz
    değerli arkadaşlarımın sayesinde...

    "Yöresel Lezzetler Etkinliği"mize 22 Mart-12 Mayıs Tarihleri arasında

    ben http://safiyeile.blogspot.com/ blogumda ev sahibeliği
    yapacağım,göndereceğiniz güzel tarifleri
    beklerim,tariflerinize "Yöresel Lezzetler Etkinliği" için Safiye'ye
    gönderiyorum diye linkimle birlikte not düşüp,tarifinizede hangi
    yöreye ait olduğunu yazıp,
    bana haber verirseniz
    tariflerinizi severek yayınlayacağım.
    Blogu olmayan fakat tarif göndermek isteyen arkadaşlarımızda tariflerini,
    fotoğrafını ve yapılış şeklini yazarak

    safiye.serbest@hotmail.com adresime mail atarak etkinliğimize katılabilirler...

    Etkinliğimize herkes davetlidir,istediğiniz kadar yöresel lezzetle
    katılabilirsiniz...
    Teşekkürler

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...