16 Mayıs 2012 Çarşamba

DUT YAPRAĞI SARMASI...

   Merhaba, hiç yediniz mi bilmem. Bende geçen bir kaç seneye kadar hiç duymamıştım, ve de yememiştim. Ta ki yeni taşınan bir komşumuzun anneme ne güzel dutların var yaprağından sarma yapıyor musun diyene kadar... Annem de denemek amaçlı çok az sarmıştı. Biz neredeyse tabiri caizse parmaklarımızı yemiştik yani o derece güzeldi.. O gün bugündür  her sene dut ağacımız yapraklarını açtığında toplayıp sarmamızı sararız. Bu seneki ilk dut yaprağı sarmamızı anneciğim dün sardı. Bende sizin için fotoğrafladım... Buyurun bakalım:))))



Malzemelerimiz:
Yarım kilo kadar dut yaprağı
3-4 adet orta boy kuru soğan
2 su bardağı pirinç
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kadar kuru nane
1 tatlı kaşığı kuru reyhan
2 adet kesme şeker
2 yemek kaşığı kadar kuş üzümü
yarım demet kadar ince kıyılmış maydanoz
 1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
yarım limon suyu, tuz

Hazırlanışı:

  • İlk önce dut yapraklarını kaynamış suda sarılacak yumuşaklık da olana kadar haşlıyoruz. Çok fazla haşlamamaya dikkat edin. Daha sonra soğuk sudan geçirerek süzüyoruz.
  • Diğer bir tencerede yemeklik küçük küçük doğradığımız soğanlarımızı 1 çay bardağı zeytinyağla kavuruyoruz.
  • Sonra üzerine fıstığımızı, kuş üzümümüzü, pirinçimizi  koyup yine kavuruyoruz. Baharatlarımızı ve bir bardak içinde iyice karıştırdığımız limon suyunu şekeri ve tuzu ilave ediyoruz
  • Maydanozumuzu da ilave ettikten sonra 1 çay bardağı kaynar suyu dökerek kapağını kapatıp  altını kısıp demlenmeye bırakıyoruz.
  • İçimiz soğuduktan sonra yapraklarımızın içine 1 tatlı kaşığı iç koyarak sarıyoruz.
  • Pişireceğimiz tencereye sarmaları  dizmeden önce tencerenin dibine yapışmaması için 1 sıra yaprak serelim.
  • Daha sonra sardığımız sarmalarımızı dizelim. Üzerlerine bir sıra daha yaprak serelim.
  • Daha sonra yarım çay bardağı zeytnyağı üzerinde gezdirerek dökelim.
  • Yaprakların üzerine bir tabağı ters kapatıyoruz. Sarmaların üstünü hafif geçene kadar su ilave edip ocağın üstüne pişirmeye koyalım.
  • Suyu kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 30 dakika kadar kısık ateşte pişirelim.
  • Piştikten sonra soğuk olarak servis tabağımızda limon ve maydanozla süsleyerek servis yapabilirsiniz.


Afiyet olsun. Sevgiler...

28 yorum:

  1. aaaaa

    ilk kez duydum bende
    çok da merak ettim tadını

    eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  2. Dut yaprağı sarmasını arkadaşımda yemiştim ve çok beğenmiştim ellerine sağlık arkadaşım.Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. bende ilk kez duydumm tatlımm..:)
    nasıll pekii???
    asma yaprağına benziyor mu tadı??
    çok merak ettimmm..:)
    denenmelii,,,
    öpüyorum canım..
    sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tat olarak pek benzemiyor.biraz mayhoş,vede kesinlikle daha yumuşak:))

      Sil
  4. Pişti:) Zeytinyağlısını da denerim.Ben de fıstıklı üzümlü sarmayı çok severim.Ellerine sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. enteresanmış hiç denemedim,merak ettim doğrusu,annciğinin ellerine sağlık harika görünüyor..

    YanıtlaSil
  6. aaaa dutun yaprağından da sarma yapıldığını bilmiyordum...
    yeni birşey öğrenmiş oldum ...
    canım fikrine sağlık, sonrada ellerine ...
    kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. duydum ama yemek kısmet olmadı afiyet şifa olsun..

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık canım. Fasulye yaprağı ve dut yaprağı sarmasını duymuştum ama hiç yemedim. Daha pazartesi dut topladımda yapraklarınıda toplamak hiç aklıma gelmedi. İşallah dut mevsimi geçmeden bende yaparım. Tadını gerçekten merak ettim.

    YanıtlaSil
  9. OOOFFFF BU NE LEZZET ŞEKERİM
    ELLERİNE SAĞLIK
    :)

    YanıtlaSil
  10. İlk defa duydum, ne güzel görünüyor. Bi dut ağacı bulsam da toplasam hemen yaprakları. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. bulursam mutlaka yapacagım ıyıce merak ettım bu dut yapragının lezzetını ama bulmam cok zor gorunuyor ellerıne sağlık senınde annenınde

    YanıtlaSil
  12. duydum ama hiç denemedim canım.çok güzel görünüyor.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. ben de ilk defa duyanlardanımm.. ve tabii mmerak edenlerden: ) denemek lazım kesinlikle.. ellerine sağlık annenin: )

    YanıtlaSil
  14. Harika görünüyor ellerine sağlık,sevgiler

    YanıtlaSil
  15. İlk defa duydum deniyecegim.sizin ve annenizin ellerine saglik

    YanıtlaSil
  16. demek ki en kısa zamanda ben de denemeliyim.ellerine sağlık anneciğinin...

    YanıtlaSil
  17. bende ilk kez duydum,ama neden olmasın mevyesi nefis yaprağıda lezzetlidir kesin,eline sağlık.

    YanıtlaSil
  18. bende ılk defa duyanlardan ve tadını merak edenlerdenim..ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  19. Ihlamur yaprağından sarma duymuştum ama dut yaprağından olanı ilk defa duyuyorum. Çok merak ettim tadını. Anneciğinin ellerine sağlık. Afiyet bal şeker olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  20. Eline saglik olsun canim.
    Su an onumde olsa bende parmaklarimi yemek istiyorum..
    Ayva yapragi duydum ama dut yapragi hic duymadim..
    Eminim guzeldir tadi..
    Afiyet olsun canim..

    YanıtlaSil
  21. hımmm annemde yapardı önceden aslında tamda zamanı bende yapsam canım çekti
    bu arada bloğunun ismi çok güzel
    izlemeye alıyorum sevgiler

    YanıtlaSil
  22. büyük bir eksiklik duydum kendimde ben hiç duymadım etrafım hep dut ağacı dolu hemen gidip toplamam lazım sarasım ben,denerim hemen sizinde ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  23. hiç yemedim ama anne eli değen her şey mükemmeldir kesinlikle:) şifa olsun

    YanıtlaSil
  24. Canım nefis olmuş gerçekten Kayınvalidemin bahçesinde dut ağacı var. Meyvesini yiyoruz birkaç haftadır ama yaprağından sarma yapmak hiç aklıma gelmemişti. Demek ki bu hafta sonu kayınvalideme gidiliyor ve hemen dut ağacının taze yaprakları toplanıyor :))) Bu hafta sonu da nasipse bizde de dut yaprağı sarması pişecek demektir:))) Ellerine sağlık anneciğinin çok güzel görünüyor tadını da yarıca merak ediyorum doğrusu.
    Sevgiler canım. öpüyorum....

    YanıtlaSil
  25. Malatyada ilk defa kiraz yaprağı sarması yedim ve orada dut yaprağı sarmasını duydum nefis olmuş anneciğinin ellerine sağlık sizlere de afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  26. Ya ben kaynatim ama sararken hepsi parcalaniyor ne yapmaliyim acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapraklarınız çok taze olabilir o yüzden parçalanabilir. Kaynar suda çok fazla bekletmeyin hatta suya sokup biraz bekletip hemen çıkarın. Sevgiler...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...